Träningsmotivation

Hur gör man egentligen för att motivera sig till att börja träna?
Jag har själv stor erfarenhet av att ”jojo-motionera” där man kör på i några dagar eller veckor, när lusten är som störst, för att sedan ta alldeles för långa träningsuppehåll eller sluta träna helt en tid, tills motivationen återigen kommer tillbaka. Därför vet jag hur svårt det kan vara och vad man kan göra för att underlätta för sig själv! Så hur gör man egentligen för att komma igång med träningen och sedan fortsätta med det trots humörsvackor och svaga stunder?

1. VARFÖR VILL JAG TRäNA?
Det kan kännas svårt eller onödigt, men det absolut viktigaste för att lyckas med sin träning är att först fråga sig själv vad man vill med sin träning. Oavsett om det handlar om ett prestationsmål av nåt slag, att känna sig snyggare och nöjdare med sin kropp eller bara för att må bra, så måste man vara ärlig mot sig själv när man förklarar målet med sin träning. Man behöver absolut inte berätta för någon annan om sina planer, vad de nu än må vara, utan det viktiga är alltså att man gör sig själv medveten om dem.

2. PLANERA
Steg nummer 2 hör mycket ihop med steg 1 men här gäller det att få ner det på papper eller liknande. Skriv upp på förhand, dag-, vecko- eller månadsvis hur du vill lägga upp din träning. Schemat du skapar kan vara övergripande, eller specifikt, – det viktiga är att DU själv vet vad du menar och att DU själv känner att det är ett upplägg som du kan klara av. Låt andras åsikter passera dig obemärkt, det här handlar om DIG och DIN träning.

(Veckovis planering funkar för mig, då det motiverar mig att klara av de flesta av träningspassen tidigt i veckan, då jag kan ta det lugnt i slutet av veckan med gott samvete :).)

Att tänka på: Gör det inte svårare än vad det behöver vara när du planerar din träning. Vet du inte exakt vilka dagar du kan träna på, skriv bara t ex ”vecka 12 –  jogga 2 gånger 5 km”. Är du osäker på vilken intensitet eller träningsform du orkar/kan köra, skriv bara t ex ” vecka 12 – 2 träningspass”. Det är onödigt om du fastnar på planeringsstadiet bara för att du känner dig osäker på något. Ett mer specifikt träningsupplägg kan dock hjälpa dig ifrån att träna med alltför lätt intensitet.

3. ANVÄND DELMÅL
Du vet nu det långsiktiga målet med din träning, det avhandlade du i steg 1. Vad du nu behöver göra är att, beroende på hur långsiktigt målet är, peta in ett antal delmål med din träning. Dessa ökar dels motivationen när du uppnår dem och fungerar dessutom som kontrollstationer där du kan stämma av med dig själv huruvida upplägget fungerar som du tänkt eller inte. (Tänker på nåt gammalt ordspråk man hört, att den största glädjen kommer inte från att nå målet, utan under vägen till det.)

4. SKRIV EN TRÄNINGSDAGBOK
Oerhört viktigt att flera anledningar. För det första, om du inte på något sätt antecknar vad du har gjort, hur ska du då kunna veta om du gör framsteg? Skriv ned någonting inför eller efter varje träningspass, det behöver inte vara mycket, men GÖR DET! När du kommer till en motivationssvacka (för det gör vi alla!) är det mycket upplyftande att se tillbaka på sina anteckningar och på så sätt få ny energi! För det andra är det ett bra sätt att skriva ur sig lite skit, till exempel olika ursäkter som hjärnan kan hitta på till varför man inte behöver träna just idag utan kan lika gärna skjuta upp det osv… att få ner sina tankar på papper kan hjälpa en att se och reflektera över sina tankar på ett bättre sätt.

5. BERÖM DIG SJÄLV
Återigen, det är DIG och DIN träning det handlar om. Därför måste den viktigaste feedbacken också komma från dig själv. Ta varje tillfälle i akt och beröm dig själv när du tränar, gärna högt muntligt, eller med gester. Själv brukar jag klappa mig tre gånger hårt på ryggen när jag besegrat negativa tankar och gett mig ut i spåret eller på cykeln. Det hjälper faktiskt! Det är ju för mig själv jag tränar, varför berömmet från mig själv också egentligen är det enda viktiga.

Hoppas att du gillar vad du läst och att du fått lite inspiration! Dela gärna med dig av åsikter eller om du har nåt bra tips för att öka träningslusten. 🙂

/R