Bli motiverad av pulsklockan!

Posted by

Vissa tycker att det går bra att använda pulsklockor som hjälpmedel i sin träning, andra blir snarare stressade av den. Det finns antagligen inget som är rätt eller fel, utan precis som så mycket annat är det olika från person till person vad man föredrar. Till den som är ambivalent i frågan och misstänker att ett träningshjälpmedel både skulle kunna vara av godo och ondo, vill jag dela med mig av hur min pulsklocka hjälper mig att hålla träningsmotivationen uppe! Idag kommer jag att prata om “Running Index”.

För den som inte redan visste vill jag börja med att säga att jag “bara” är motionär och mitt främsta mål med min träning är att må bra. Jag ställer upp i ett fåtal lopp varje år, i löpning och cykling, och visst är det kul om man lyckas nå en tid man är nöjd med, men det långsiktiga målet har alltid varit bättre hälsa.

I min cykling har jag tidigare använt en Polar cykeldator av relativt billig modell och jag har innan jag skaffade min Polar M430, aldrig tidigare ägt eller använt en löparklocka. Köpte den i Stadiumtältet i Motala under Vätternrundan 2017, där den fanns tillgänglig några dagar tidigare än i affärerna. Jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig, men jag måste säga att jag är supernöjd.

Nu till det viktiga. Hur den hjälper mig att hålla motivationen uppe i träningen. Jag kommer troligtvis återkomma till detta vid senare tillfällen eftersom jag fortfarande håller på att lära mig alla funktioner och användningsområden i klockan, men idag vill jag fokusera på det så kallade “Running Index”.

Jag vet inte om Running Index/löpindex är ett påhitt av Polar eller om det används av andra märken eller i andra sammanhang, men hur som helst är det ett mått på hur effektivt man genomför löprundan. Jag vet heller inte exakt vilka parametrar den mäter, men jag tror den kontrollerar pulsen i förhållande till vilken hastighet man har när man springer och på så sätt gör en kvalificerad gissning över ens form. Prestationen jämförs mot vad som är “normalt” för andra av samma kön och ungefärlig ålder, för att ge ett ungefärligt värde att förhålla sig till.

Man får även en hint om vilka cirkatider den nuvarande formen kan skapa för olika distanser (från 5km upp till ett maraton) för den som tycker det är viktigt. Själv tycker jag inte det är så viktigt, men faktiskt ganska kul och inspirerande! Att se att med min nuvarande form så kan jag teoretiskt sett springa en mil på 56 min. Sen vet ju klockan givetvis inte om mina benhinnebesvär och andra eventuellt hinder eller förutsättningar, men jag tycker det är rätt kul ändå!

Det som verkligen inspirerar mig är att se att jag faktiskt utvecklas i min träning. Som det går att se på bilden så har jag sedan mitten av juni, då jag skaffade klockan, förbättrat mitt löpindex från 43 (Medel) till 47 (Bra), jämfört med andra män i samma åldersspann som mig. Trots att resultatet utgår från en tabell som jämför mig med andra, så bryr jag mig mest om den personliga utvecklingen – dvs den faktiska skillnaden från 43-47. Visst, det kanske bara är en siffra, men den siffran visar mig att någonting faktiskt händer, att jag utvecklas och blir starkare. Något som annars inte alltid är så lätt att upptäcka på egen hand.

Running Index
Hur mitt löpindex förbättrats sedan jag skaffade pulsklockan.

 

Vad tycker du? Blir du motiverad av att kunna följa din utveckling, eller skapar den bara stress och press? Dela gärna med dig av dina tankar och åsikter. 🙂

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s