Att hålla sig till planen, del 2

Posted by

 

Tack vare de tidiga positiva effekter jag upptäckt av att springa med skor utan drop har jag nu uppgraderat från mina gamla skrutt-skor till ett par riktiga löparskor med stötdämpning och skydd, men likväl utan drop. Hejdå Puma-skrutt-vardagssneakers, hej Merrell-löparskor – jag hoppas på en lång och trevlig bekantsskap! Sedan mitt senaste inlägg har jag förutom de nya skorna, även hunnit ha semester ett par veckor och genomfört cirka 6-7 löppass med mina nya Merrells.

Jag har under dessa pass återigen fått besvär av smärta i benhinnor, men har flera möjliga orsaker till varför smärtan återkommit. För det första har jag utökat min träning till max tre pass per vecka (jämfört med max ett pass per vecka som jag tidigare år kunnat genomföra relativt smärtfritt), för det andra har jag för första gången i år sprungit på asfalt några tillfällen och sist men inte minst har jag ju som sagt nya löparskor.

Ett fjärde alternativ skulle kunna vara att jag genomfört alla dessa förändringar samtidigt, dvs utökat träningsintensiteten, sprungit på hårdare underlag och alltsammans med de nya skorna. Jag håller verkligen tummarna för att det inte är de nya skorna som gjort att smärtan kommit tillbaka, för det skulle inte direkt kännas jätteinspirerande att återgå till att träna med skrutt-skorna.

Men nu till det som det här inlägget skulle handla om, ett ämne med en rubrik som jag kände att jag var tvungen att använda ytterligare en gång, nämligen vikten av att hålla sig till planen. Jag skrev förra gången om hur viktigt det är att inte träna hårdare än vad man avsett och idag ville jag understryka vikten av att inte hoppa över pass. För den som har svårt med motivationen till träning men ändå skulle vilja träna regelbundet är det här kanske det viktigaste rådet. Håll dig till planen.

Hur lätt är det inte att hitta på ursäkter för att skjuta upp träningen ett par dagar, eller hoppa över ett par pass? För mig har det varit extremt enkelt. Jag har fått tampats med mig själv och mina hjärnspöken otaliga gånger för att klara av att ta på mig träningskläderna och ge mig ut. Otaliga gånger har jag också misslyckats, därför vet jag också hur svårt det kan vara. För det är ju inte svårt att träna när man är motiverad, eller hur? Men när man inte är motiverad, hur ska man då klara av att träna egentligen?

Här kommer ditt träningsschema in i bilden, ditt alldeles egna träningsupplägg. Kanske du fixar att upprätta det på egen hand, kanske behöver du hjälp, men när det är klart så bör det vara din högsta prioritet att följa och genomföra passen du planerat.

Kom dock ihåg att det är ditt alldeles egna upplägg och det är DU som bestämmer över din träning. Det är till exempel givetvis helt tillåtet för Dig att göra förändringar i Ditt träningsupplägg. Men gör inte förändringarna samma dag som du skulle ha genomfört passet. Om du av någon anledning behöver förändra intensiteten eller ändra dag på passet, så gör förändringen dagen innan och inte samma dag som du t ex skulle ha sprungit. Detta minskar risken att hitta på dåliga ursäkter för att “komma undan”. Har dagen ett inplanerat pass? Genomför det.

Det är lätt att träna när motivationen är på plats! Det kan nog alla hålla med om. Jag tror att det är det som skapar, det jag själv vill kalla för, träningsperiodare. Det som skiljer träningsperiodaren från den som klarar att träna regelbundet, är oförmågan att ta på sig träningskläderna och ge sig ut de dagar motivationen inte tycks närvarande. Den som klarar att träna regelbundet är säkert inte heller superinspirerad inför varje enstaka träningspass, men tar sig trots det ändå iväg och låter sig inte avstyras av dåliga (eller bra!) ursäkter.

Detta är anledningen, själva grundstenen i att lyckas bli regelbundet träningsaktiv. Planera din träning och följ den. Gör förändringar när det behövs, men gör förändringarna medvetet närvarande i förväg, med det långsiktiga målet i sikte, och inte impulsivt på grund av fantasifulla undanflykter.

Lycka till! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s