Första gången det kändes naturligt

Posted by

Som jag skrivit om i ett tidigare inlägg (och i åratals på min gamla blogg) har jag sedan länge länge haft besvär med smärtande benhinnor vid löpning som förstör min träningsmotivation. Jag har sedan ett tag tillbaka prövat springa i ett par skruttiga vardagsdojor som saknar den lilla ”backen” i sulorna, som gör att skorna är högre vid hälen än framme vid tårna, för att se huruvida det kan göra skillnad för mina benhinnor. Nu efter nästan exakt 2 månader sedan och x antal joggingturer kan jag ge följande besked.

Det känns faktiskt lite för bra för att vara sant. Jag försöker nu vara försiktig i min entusiasm när jag skriver att jag inte längre får ont i mina benhinnor när jag springer. Det är faktiskt över förväntan, och känns lite orealistiskt. Jag har som sagt haft besvär med smärta i benhinnorna i många år och visst hade jag förhoppningar om det kanske skulle ge någon effekt att prova skor med s.k. ”lågt drop”, men att det skulle visa sig så här fort och med så positiv inverkan trodde jag faktiskt inte. Framför allt inte eftersom skorna jag nu springer i ser ut att vara under all kritik, utan dämpning och skydd. Jag känner varenda litet gruskorn under fötterna när jag springer.

För att lugna ned ivriga läsare vill jag nu även berätta att jag dock haft ont under fötterna från och till under dessa månader. Smärta som kommit efter avslutat joggingpass och suttit kvar i flera dagar. Smärta av varierande karaktär, någon gång så stark att det känts oroväckande. För hoppningsvis är det bara någon form av träningsvärk eller överansträngning i de små musklerna under foten som känns. Har jag otur kan det dock vara värre än så. En varning att vara uppmärksam på med andra ord. Idag känns det dock helt okej under båda fötterna, men jag får se hur det känns imorgon innan jag yttrar mig mer om det.

Fortsätter istället på det positiva spåret. Idag var första gången det kändes helt naturligt att springa med den annorlunda tekniken som de ”nya” skorna för med sig. Från start var det bara att sätta igång och jag behövde knappast anstränga mig en enda gång för att rätta till steget i löpningen. Det kändes dessutom som att det var bekvämt! En skön känsla av att liksom bara leka sig igenom joggingrundan.

Jag har som sagt provat springa i 2 månader nu med de nya skorna och är överraskat positiv än så länge. Att tänka på är dock att 2 månader egentligen inte är särskilt lång tid och eventuella negativa effekter kan behöva mer tid än så för att upptäckas. Lita på att jag kommer fortsätta rapportera om mina nya upplevelser även i fortsättningen. Det här känns riktigt spännande för mig! Tänk vilken glädje om även jag kan bli en löpare!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s