Min nya träningskamrat – Polar M430

Posted by

Är det bra eller dåligt för motivationen att skaffa en pulsklocka egentligen? Den frågan har slagit mig många gånger. Har tidigare endast haft en cykeldator parad med pulsbälte och kadenssensor mm att fästa på cykelstyret, men aldrig förr ägt eller ens prövat en pulsklocka. Men efter månaders väntan efter förbeställning har den äntligen kommit, min nya träningskamrat M430 från Polar! Här kommer några av mina tankar huruvida en pulsklocka är bra för att höja träningsmotivationen eller inte.

På samma sätt som inlägg om träning på sociala medier kan upplevas positivt av vissa och negativt av andra tror jag att användningen av pulsklockor, aktivitetsarmband, träningsappar och dylikt både kan ha en positiv eller negativ effekt på träningsmotivationen, beroende på vem man är. Till exempel kanske det känns stressande att veta att man ska uppnå ett visst antal steg per dag, att man har träningspass inplanerade i pulsklockan, att telefonen säger till en när man varit för inaktiv, framför allt för den som inte är riktigt överens med sig själv om syfte och mål med sin träning. Att motivera sig genom dessa hjälpmedel tror jag dock inte behöver vara så svårt ifall man använder några av de motivationstips jag skrivit om tidigare.

Det första jag vill återkomma till är kanske det viktigaste av dem alla – sänk kraven på dig själv. Att välja förväntad aktivitetsnivå “HÖG” i pulsklockan bara för man vet att det är bra att röra på sig, utan att egentligen vara riktigt förberedd för de krav det innebär att nå målet, kommer snarare att skapa ångest och sänka motivationen istället för höja den och skapa glädje och lust till träningen.

Jag tror också det är viktigt att förbereda sig ordentligt, på samma sätt som man skulle gjort utan pulsklockan eller träningsappen, vad syftet/målet med träningen är, hur mycket tid som är rimligt att lägga på träningen och planera ett upplägg som känns realistiskt och acceptabelt. Pulsklockan eller träningsappen ska ju vara ett hjälpmedel i din träning och inte en moralpolis som står och knackar på din axel och ger dig dåligt samvete för missade träningspass. Har du ett färdigt upplägg som DU känner dig okej med kan du lägga in det i pulsklockan som stöd för att slippa hålla reda på ett schema manuellt.

För mig har Polar M430 fungerat över förväntan. Jag har bara ägt pulsklockan i en vecka men är redan förälskad i min nya träningskamrat. Den hjälper mig att hålla ordning på mina inplanerade träningspass, gör mig peppad att sätta på mig joggingskorna och ger mig en massa nördig statistik under och efter passen vilket jag bara älskar! Det handlar för mig inte det minsta om att jämföra mig med andra utan bara om att kunna se det långsiktiga målet och vägen dit. Jag blir oerhört inspirerad av att tänka att idag klarade jag av det här passet med den här snittpulsen och i det här tempot, tänk hur det kommer se ut om 3 månader! Eller ett år! Och hur enkelt jag kommer tycka det är då jämfört med nu!

Det finns massor med roliga funktioner som jag skulle kunna prata om hur länge som helst om i det här inlägget, men jag känner att det redan börjar bli ganska långt och syftet är inte att göra reklam för Polar (det finns säkert många andra märken som är minst lika bra, t ex Garmin eller Suunto). Men jag vill slå ett slag för saken att en pulsklocka eller liknande hjälpmedel kan vara mycket bra för att höja träningsmotivationen, OM (!) man vet sitt syfte med vad man ska ha den till och på förhand har rimliga krav på sig själv.

Nu får jag inte skriva mer tyvärr. Min klocka vibrerade precis och sa att det är dags att röra på sig. HAHAHA! 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s