Att hålla sig till planen

Posted by

Förra torsdagen, den 1 juni 2017, sprang jag blodomloppet med flera arbetskamrater som en kul grej på jobbet. Eftersom jag för bara några veckor sedan blivit frisk från en långdragen förkylning och dessutom provar att springa med skor som har “lågt drop” så var planen att ta det väldigt lugnt under loppet och följa träningsplanen enligt mitt schema, lopp eller ej. Som vanligt när det är så god stämning och man tränar tillsammans med så många andra glada människor är det dock svårt att hålla igen.

Jag skulle ha sprungit 3 minuters intervaller med 1 minut gång-vila mellan varje intervall och genomfört hela loppet på det viset. Det slutade dock med att jag istället tog min första gångpaus efter 3 km. Inte bra. Eller det kändes faktiskt ganska bra under själva loppet, dock inte efter. Hade riktigt ont i hela underbenen, kunde inte ens säga vad som smärtade, om det var benhinnor eller muskler, utan det gjorde mest ont överallt.

Att följa sin träningsplanering är oerhört viktigt av flera orsaker, framför allt för den som har svårt med motivationen till sin träning. Det handlar inte bara om att klara av att motivera till att genomföra passen på schemat.  Att förstå sina begränsningar och inte gå överstyr och träna hårdare än vad planen är kan vara minst lika viktigt. Dels handlar det om att sänka kraven (som jag skrivit om i ett separat inlägg tidigare) för att stärka motivation inför kommande pass, men också för att minimera risken för skador och överansträngningar.

Så vad tjänade jag på att anstränga mig alldeles för mycket under blodomloppet och ta ut mig hårdare än vad min kropp för tillfället egentligen var redo för? Ingenting faktiskt. Idag, snart 2 veckor efter loppet, har jag fortfarande ont i mina ben (när jag testade ett försiktigt prov-pass igår) och motivationen har fått sig en törn då jag är lite rädd för att smärtan i benen ska fortsätta hålla i sig. Jag har missat nåt enstaka pass och kanske dessutom blir tvungen att sakta ned mitt planerade upplägg något för att kroppen ska hinna återhämta sig och bli stark och redo igen.

Med andra ord, att hitta ett bra träningsupplägg och sedan hålla sig till planen, både när man saknar motivation och när man känner sig oslagbar, tror jag är nyckeln till ett hälsosammare liv med regelbunden träning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s