Litet bakslag eller ny inspiration?

Posted by

Är inne på min fjärde uppstartsvecka i nya träningsprogrammet och börjar återigen känna av smärtande benhinnor som så många gånger förr. Att det alltid ska behöva vara så här. Trist att precis lagom börja komma in i träningen när benhinnorna gör sig påminda igen och sabbar motivationen… men så kommer det inte bli den här gången!

Jag har haft problem med smärtande benhinnor (vid löpträning) i cirka 10 år nu. Har provat så gott som alla olika strategier och tekniker jag hittat, för att försöka lindra symtomen men i princip aldrig lyckats helt. Det bästa resultatet fick jag vid träning inför en halvmara. Då löptränade jag endast en gång per vecka på grund av smärtande benhinnor och körde på trots att det vid vissa tillfällen nästan var outhärdligt. I slutändan tyckte jag att det gick rätt hyfsat att springa trots att smärtan alltid fanns med. Risken med att göra så är dock att om man har otur kan få otrevliga stressfrakturer, vilket jag som tur var slapp.

Så nu när smärtan återigen visar sitt fula nylle har jag fått nog. Jag har alltid haft “bra” löparskor när jag tränat men trots det alltid fått besvär med benhinnorna. Har läst på forum hur folk provat så kallad “barfotalöpning” eller skor med lågt “drop” (nivåskillnad fram-/bakfot) och vissa haft bra resultat mot smärtan. Jag har aldrig testat nåt liknande och tänkte därför att nu får det vara dags att prova. Åkte in till stan och några sportaffärer för att be om råd – barfotalöpning verkar inte längre vara ett hett ämne och det fanns inga såna skor längre. Däremot fanns det ett par modeller med lågt drop, men jag kände lite på dom och blev inte superimponerad av någon av dom. Dessutom hade jag ingen lust att köpa ett par pjucks för tusen spänn om de skulle visa sig inte ge nån positiv effekt.

Så då tänkte jag för mig själv, ifall det bara är drop:et jag vill åt och inte bryr mig så mycket om dämpningen i skorna, skulle jag inte då bara kunna testa mina vardagssneakers och springa lite i? Jag tycker det verkar mycket intressant hur skorna kan påverka löpteknik och egentligen alla kroppens muskler och leder vid löpning. Värt att testa ändå, tyckte jag… så det gjorde jag!

Jag tänker inte prisa eller risa tankesättet att springa med lågt drop för att minska problem med benhinnor ännu, det är alldeles för tidigt för att dra några sådana slutsatser redan. MEN (!) efter första löprundan med mina sneakers så har jag några första intryck jag vill dela med mig. För det första, wow vad häftigt att jag efter bara 2 minuters lätt löpning känner spänningar högt upp i sätesmusklaturen som att jag använder muskler jag inte är van att använda. För det andra, jäklar vad snabbt jag blev andfådd jämfört med hur det brukar vara. För det tredje, efter cirka 10 minuter börjar jag känna likadana muskulära spänningar som i rumpan, fast nu istället i ländryggen! Positivt för hållningen måntro!? För det fjärde, vad konstigt det känns men ändå så rätt på nåt vis. Löpsteget är tydligt mera på framfoten och mitten av foten, inga stötar mot hälen alls jämfört med hur det brukar vara. För det femte, mina benhinnor smärtar knappast alls under passet, trots att de tidigare under dagen även gjort ont hela tiden, även under vila!

Efter passet kände jag av lite trötthet i vaden, men inte alls så mycket som jag trodde jag skulle göra. Känner också lite trötthet under höger fot som jag inte upplevt tidigare. Det här ska bli jättespännande att prova fler gånger. Mina smärtande benhinnor kanske inte har förstört motivationen den här gången, utan istället inspirerat mig till en bättre löpteknik och kanske till och med en bättre hälsa? Oj nu drar jag på lite väl här känner jag… men vi får väl se helt enkelt. Just nu känner jag mig i alla fall riktigt inspirerad och längtar till nästa pass, precis som det ska vara! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s