Mer motivation – sänk kraven

Posted by

Det kommer alltid finnas toppar och dalar, dagar då vi är superpeppade till träning och dagar då vi helst bara vill glömma bort hela träningsplanen. Det är inte alltid det räcker med att påminna sig om sina långsiktiga mål dessa dagar, utan ibland måste man fundera över vad det är just nu som sänker motivationsnivån.

Ibland vet man att man borde ta sig ut för man vet att man inte kommer ångra sig efteråt och man vet att man egentligen vill, men ändå går det bara inte att ta på sig träningskläderna. Ofta handlar det om vilka krav man då har på sig själv och därför kan det vara en effektiv motivationshöjare att helt enkelt sänka kraven. När kraven är för höga är risken stor att man, av oro för att misslyckas med det uppsatta målet, väljer att skjuta upp träningspasset eller hoppa över det. Om man dessutom fortsätter skjuta upp kommande träningspass är det snart inte långt borta att hela träningsplanen läggs på is.

För att undvika att det här händer bör man fundera över, i den angivna situationen, vad det är som gör att man för tillfället inte är motiverad att ta sig ut. Ofta är det inte särskilt svårt att hitta på olika anledningar att lägga skulden på till varför man inte “kan” ta sig ut just idag (exempel på sådana kan vara för dåligt väder, för bra väder, inte ätit ordentligt, inte sovit tillräckligt osv…), för att slippa att ta itu med den egentligen enda väsentliga frågan i sammanhanget – vad är det som gör att jag idag inte litar på min förmåga att genomföra det jag hade planerat för?

När svaret på frågan inte är så enkel att komma fram till kan det vara bra att fundera på vilka krav du egentligen har ställt på dig själv inför det stundande träningspasset. Kanske handlar det om en lite längre löprunda som du är osäker på om du klarar av, eller kanske har du planerat intervallträning med kortare högintensiva sträckor som känns skrämmande, eller kanske tog du helt enkelt ut dig lite för mycket under förra träningspasset vilket nu gör att du tvivlar på din förmåga.

När man lyckas erkänna för sig själv att det i själva verket handlar om att kraven man har på sig själv är lite för höga, kan man också göra någonting åt situationen. Man kan tänka på vilken nivå träningspasset skulle ha legat på för att den här känslan av otillräcklighet inte skulle ha uppstått. Alltså – hur mycket enklare skulle dagens träningspass behöva vara för att jag ska ge mig ut idag? När man har svaret på den frågan är det inte svårt längre, det är bara att ta på sig kläderna och ge sig ut.

Det spelar ingen roll hur mycket lättare det nya träningspasset är jämfört med det ursprungligen planerade. Det är bättre att passet överhuvudtaget blir av och man ångrar sig aldrig efteråt. Därför är det inte en ursäkt att t ex tänka att “ett så lätt pass ger ju mig ändå ingenting, så det kan lika gärna kvitta”, eftersom det alltid kommer att ge mer än ifall man inte gör något alls.

Slutsatsen är alltså – var beredd att sänka kraven på dig själv för att upprätthålla motivationen! Det kanske känns som ett nederlag tillfälligt men kommer gynna det långsiktiga målet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s