Från “nybörjare” till milen

Posted by

Det är mer än ett år sen sist jag löptränade regelbundet och sista joggingpasset utanför ett upprättat schema var väl cirka ett halvår sedan. Det är viktigt att ta det lugnt som nybörjare eller när man börjar träna igen efter ett längre uppehåll. Att ta det lugnt i början är dock ingen nackdel utan brukar leda till att motivationen inte försvinner så fort på grund av att man går ut för hårt och tappar sugen. Jag brukar få problem med mina benhinnor när jag springer vilket också är ett skäl att planera träningen till en lämplig nivå.

Mitt träningsprogram passar alltså bra att använda för den som har bara har lite erfarenhet av löpning eller den som har tränat mer regelbundet tidigare men haft ett uppehåll. Tänk dock på att träningsupplägg är högst individuella och jag kan inte poängtera nog hur viktigt det är att inte köra för tuffa pass i början. Hellre alldeles för enkla än för tuffa. För det som ofta händer när man går ut för är att motivationen försvinner då man märker hur otränad man är och vilken uppoffring det var att ta sig igenom det tuffa passet. Då är det bättre att knappt känna sig trött efteråt, för känslan det bär med sig är “Wow, det där kändes ju inte alls jobbigt! Det fixar jag lätt nästa gång också!” och man kan snarare längta tills nästa pass.

Upplägget består av två löppass per vecka med varianter på intervaller, ena dagen färre men längre duration på intervallerna och andra dagen fler men kortare intervaller och med kortare inslag av högre intensitet. För att utvecklas i träning eller oavsett vad man vill bli bättre i, måste svårighetsgraden höjas för att hela tiden utmana sig själv. Jag har valt att öka durationen på passen med 3 minuter per vecka under de första 6 veckorna, samt 5 minuter per vecka under de sista 6 veckorna. Jag har provat liknande upplägg förut som jag då tyckte passade bra för min kropp att hinna anpassa sig till.

Jag tycker inte om att skriva ned exakt vilka dagar jag vill träna på utan tycker det fungerar bättre att veta att det är två pass per vecka, så kan jag välja de dagar som passar bäst. Använd gärna upplägget själv om du är i behov av ett och tycker att det verkar rimligt för dig, men justera det som sagt vid behov om det skulle visa sig vara för jobbigt (eller för enkelt).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s